Sve što treba da znate pre nego što se odlučite za polaganje vožnje

17 oktobar 2017
Bilo da vas plaši polaganje vožnje, želite da se više informišete o uslovima sticanja vozačkih dozvola za B i/ili C kategoriju ili se pak pitate koji su to još benefiti koje vam vožnja može doneti, pored nesumnjive slobode i konačnog izbegavanja gradskog prevoza/hodanja do željenog odredišta, ovo je tekst koji vam pruža odgovore.

Strah od upravljanja vozilom

Pre svega, bojazan od upravljanja vozila često je glavna prepreka prilikom odluke da se ipak upiše obuka za polaganje vožnje. Ovaj strah nije neobičan ni tako redak kako se čini, ali postoje različiti načini njegovog uspešnog prevazilaženja, i to je ono što treba da znate ukoliko vas isti koči da sednete za volan.
Prvo i prvo, psiholozi često ističu da se čovek plaši nepoznatog. Upravo je tako i sa vama: ako se plašite upravljanja vozilom, a nikad isto niste pokušali, kako možete da znate da vam neće prijati? Sem toga, strah od uspeha ili neuspeha je dalji oteževajući faktor prilikom donošenja ove odluke. Jedan od tih strahova je i svakako polaganje za A kategoriju. Za tako nešto nema potrebe pre polaganja prolazi se sveobuhvatna teorijska i praktična obuka.
Psiholozi ističu da ga je lako izlečiti time što ćete vožnju doživeti kao zabavu, te izabrati instruktora koji će pažljivo ui strpljivo sve vaše greške objašnjavati, što će vam pomoći u daljem usavršavanju.

Uslovi za polaganje vožnje B kategorije

Tinejdžeri često jedva čekaju polaganje vožnje za B kategoriju, odnosno upravljanje putničkim vozilom, i to posebno otkada je i u našoj zemlji moguće krenuti na obuku sa 16, a polagati već sa 17 godina. U tom slučaju je, svakako, potrebna pratnja roditelja ili staratelja.
U slučaju kada je kandidat punoletan, odnosno ima navršenih 18 i više godina, od dokumenata je potrebna važeća lična karta, ali i lekarsko uverenje.
Kako ovo uverenje ne sme biti starije od godinu dana, uvek se predlaže da se isto izvadi tek nakon položenog teorijskog dela ispita.
Za teorijski deo ili polaganje vožnje u prvom segmentu potrebno je proći 40 časova obuke, baš kao i za praktični deo koji se polaže nakon teorijskog.
Ispit za C kategoriju i zašto ga je dobro obaviti
Ispit za C kategoriju, tačnije upravljanje teretnim vozilom koje je teže od tri i po tone, često je poslovna odluka jačeg pola ili pak ispunjavanje dečačkog sna. Od dokumenata je za isti potrebno sve kao i za polaganje vožnje za B kategoriju, ali je zato minimum godina 21.
Uz sve navedeno, kandidat mora da poseduje i važeću dozvolu za B kategoriju minimum dve godine.

Svi benefiti koje donosi vozačka dozvola

Već smo pomenuli da polaganje vožnje donosi značajno olakšanje u smislu kretanja, odnosno prelaženja dužih ili kraćih destinacija. Ipak, postoji još mnogo benefita koje donosi vozačka dozvola.
Pre svega, ona je veoma značajna za dobijanje posla: poslodavci će biti blagonakloni prema vozaču, posebno ako im je potreban radnik koji će odlaziti na poslovna putovanja. Takođe, bolje su plaćeni poslovi koji baš ovakve radnike zahtevaju (poput prodaje i marketinga).
Istovremeno, polaganje vožnje za C kategoriju može vam doneti i značajnu zaradu, ali i rad u inostranstvu. SAD i Rusija samo su neke od zemalja koje imaju konstantnu potrebu za vozačima kamiona, te se možete i na ovaj način zaposliti – već samim posedovanjem vozačke dozvole.Autor: Ivan Boreli
Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju poboljšanja korisničkog iskustva. Svi kolačići su u saglasnosti sa Evropskom zakonskom regulativom. Prihvatite kolačiće sa ovog sajta. KLIKNITE OVDE