NA POLA PUTA DO ZDRAVLJA - PINK FROJD (dr Feđa Grozdanić)

09 jun 2017
Beogradska hronika 10.05.2017. PINK FROJD - Fedja Grozdanic

Muzičko-psihoterapijska sekcija Dnevne bolnice KPB „dr Laza Lazarević“ počela je sa radom u zimu 2015. godine, neposredno pred tradicionalnu Novogodišnju priredbu Dnevne bolnice. Sekciju vodi dr Feđa Grozdanić, specijalizant psihijatrije i praktičar transakcione analize uz odobrenje i podršku Tima Dnevne bolnice i uprave Klinike.

Ideja je da se korisnicima psihijatrijskih usluga, kroz bavljenje muzikom i primenom metoda psihoterapije omogući prilika za rad na sebi. Stvorena je podržavajuća i negujuća atmosfera u kojoj su svi jednaki, svi greše, odlučuju, dogovaraju se, pregovaraja, biraju, podržavaju jedni druge. Tokom vremena dolazi do laganog, naizgled neosetnog, no kroz vreme značajnog napretka. Kao kad posadite travu i ne gledate je svaki dana kako raste, već se samo jedan dan okrenete i iznenadite koliko je porasla.

Muzička sekcija je iznjedrila bend Pink Frojd koji je od osnivanja imao brojne nastupe kako u bolnici, tako i nastup na Danima mentalnog zdravlja. Počevši od malog cilja, od jedne uvežbane pesme po učesniku, repertoar je tokom vremena lagano rastao. Narastao je do dovoljnog za velikisolistički koncert koji je održan na letnjoj pozornici Klinike „dr Laza Lazarević“. Korak po korak, milimetar po milimetar, napredak je rastao kao gore pomenuta trava.

Na repertoaru se nalaze razne pesme, a pravilo je da svaki član bira one koje želi da peva. Takođe, bira pesme svojih bendovsih kolega čijem izvođenju želi da se pridruži. Ohrabruje se davanje predloga i ideja. Favorizuje se improvizacija i snalaženje na licu mesta, u ovde i sada, sa rešavanjem konkretnih problema.

„Svaku pesmu je moguće naučiti ako je dovoljno usporite i raščlanite na sitne delove!“ Gordon Sumner – Sting

Kao što se pesma/kompozicija uvežbava, notu po notu, polako pa sve brže, tako i rad na sebi funkcioniše. Kretanjem od malih i lako ostvarivih ciljeva postupno stičemo snagu i volju da ostvarimo i one veće koji su se na početku činili nedostižnim.
Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju poboljšanja korisničkog iskustva. Svi kolačići su u saglasnosti sa Evropskom zakonskom regulativom. Prihvatite kolačiće sa ovog sajta. KLIKNITE OVDE