Muški ili ženski špijun pitanje je sad!

25 oktobar 2017

Da li ste čuli za Mata Hari ili Kim Filbi? A za Nejtana Hejla i Klausa Fuksa? Iako su različitog porekla i profesija, njih vezuje jedno opredeljenje, a to je njihova hrabrost i želja da postanu članovi obaveštajnih službi kako bi radili kao špijuni za vreme rata. Za vreme Prvog svetskog rata nije pominjalo kakva je špijunska oprema u pitanju, da li su se koristilie spijuns. Kao što su danas u savremeno doba spijunske kamere služe za praćenje, nekada su za to bili zaduženi posebno obučeni ljudi-špijuni. Čuvena špijunka Mata Hari, bila je poznata nemačka špijunka u Prvom svetskom ratu. Plesala je egzotični ples, a upravo zahvaljujući svojoj profesiji postala je ljubavnica mnogih vojnih lica i bogataša u vreme rata.

Kada se saznala za njene tajne zadatke, ona je ubrzo uhapšena, a smatra se da je zbog nje preko 50 000 ljudi izgubilo živote. Do same smrti se nije znalo da li je ona bila nemački ili francuski špijun, a se svakako pamti kao najuspešniji špijun svih vremena.

 

Eto ko bi rekao da jedna žena, naizgled željna pažnje, uživanja i zadovoljstva može da dovede do nesreće tolikog broja ljudi. Nije slučajno kada se kaže za ženu da je pravi FBI, jer upravo ono što žena može i na šta je spremna, većina muškaraca ne bi ni pomislila. Iako joj nije potrebna nikakva špijunska oprema, žena sazna i ono što želi i ono što neće, samo je pitanje koliko joj dobijene informacije koriste.

Naučnik i nemački stručnjak za pravljenje atomske bombe, po zanimanju teoretičar fizike, Klaus Fuks je SSSR-u pribavio brojne informacije o američkom naoružanju. Učestvovao je u brojnim projektima i upravo zahvaljujući otkrićima u oblasti nuklearne fuzije doprineo je stvaranju prve atomske bombe. Kada se saznalo da je sovjetski špijun, Kluks je priznao šta je radio, ali su njegove informacije pomogle Sovjetima da razviju sopstveno nau+oružanje, jer su imale uvid u nuklearni program Amerike.

 

Dupli špijun na jednoj, a prvi američki špijun na drugoj strani

 

Da li znate nekog duplog špijuna? Britanski tajni agent Kim Filb bio je pod prismotrom ruske obaveštajne službe. On je sve informacije slao ambasadi SSSR-a u Francuskoj, a bio je posrednik između tajne službe Amerike i Britanije. Pošto je imao uvid u atomsko naoružnje Amerike i o tome obavestio SSSR, a smatra se da su upravo njehove informacije imale ključnu ulogu za početak Korejskog rata. Iako se dugo sumnjalo da je špijun, Britanci to nikada nisu mogli da dokažu, pa se tek po njegovom odlasku u SSSR 1963. godine. Od dolaska u Moskvu radio je u sovjetskoj tajnoj službi i tu je dočekao svoju smrt.

 

Reklo bi se da špijunska oprema nije toliko važna koliko sposobnost manipulisanja i veštog skrivanja, jer ipak se treba čuvati i ne dozvoliti da budeš otkriven. Neko bi pomislio da je mnogo lakše kada se koristi isključivo špijunska oprema, ali ako niste dobro obazrivi ni najbolja špijunska oprema vam neće pomoći.

 

Znate li kako se zove prvi američki špijun? Nejtan Hejl je prvi američki dobrovoljac koji je krajem 18. veka otišao u Njujork kako bi obaveštavao o pozicijama britanskih snaga, međutim brzo je bio uhapšen i pogubljen. Proglašen je herojem revolucionarnog rata, a zahvaljujući rečenici koju je izrekao pred pogubljenje postao je veoma cenjen u Americi. On je objasnio da mu je žao što može samo jednom da da život za svoju zemlju. O reputaciji koju je stekao svedoči njegova statuta koja se nalazi ispred sedišta američke agencije CIA.Autor: Ivan Boreli
Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju poboljšanja korisničkog iskustva. Svi kolačići su u saglasnosti sa Evropskom zakonskom regulativom. Prihvatite kolačiće sa ovog sajta. KLIKNITE OVDE