10 koraka do savršeno organizovane kuhinje

15 oktobar 2017

Verovatno vam nećemo reći ništa novo ako napišemo da je kuhinja soba u vašem domu u kojoj provodite najviše vremena. Tako da nije daleko od istine da koliko vam je sređena, organizovana i jednostavna za korištenje kuhinja, toliko će i vaš život biti lakši. 

Korak broj jedan - sve na sto

Za slučaj da pored organizovanja planirate i renoviranje kuhinje, naš prvi predlog bi vam bio da se opredelite za kuhinje po meri, jer samo tako dobijate tačno ono što vama treba. Dizajn, materijale, boje i iskorištenost prostora osiguravate samo sa kuhinjom po meri, dok su sve druge varijante najčešće kompromisi između onoga što želite, i onoga što vam je dostupno. Kuhinja po meri zahteva više uloženog vremena i truda, ali se na kraju dana, sve to višestruko isplati. E sad, nazad na organizovanje. Bilo da imate kuhinju iz salona nameštaja ili kuhinju po meri, iz svakog kabineta izvadite sve što imate. Budite jaki i krenite u misiju doniranja ili bacanja predmeta koji nisu u čestoj upotrebi, predmeta koje imate u duplikatima, polomljenih stvari i stvari koje ste i zaboravili da imate. Budite nemilosrdni. Većini kuhinja nedostaje baš prostor, tako da jasan cilj je da ostavite i posedujete samo one stvari koje volite i koristite.

Drugi korak nakon prvog, najtežeg, je grupisanje preživelih predmeta. Uradite to tematski - grupišite stvari koje koristite za pečenje, predmete za kuvanje. Grupišite posuđe iz kog jedete, staklene elemente, stvari koje koristite samo jednom godišnje - za praznike, slavu... Sada sledi opet teži korak - gde tako grupisane elemente popakovati? Predmete koje koristite za kuvanje i pečenje, bi trebalo držati blizu mesta gde pripremate hranu, ukoliko je to izvodljivo. Čašama je mesto ili blizu frižidera ili blizu sudopere, dok escajg treba držati u prvoj fioci. Predmeti koje koristite za pripremu čaja i kafe, plus šećer, šolje, filteri i kesice, smestite blizu izvora vode. Na ovaj način predupređujete šetkanje i sudaranje po kuhinji svih članova porodice, koji bi ujutru da pripreme sebi jedan od ovih napitaka.

Koraci četiri i pet su vezani za grupisanje svake vrste hrane po nekom zajedničkom imenitelju - konzervirane hrane, začina i maminih džemova. Nabavite plastične, ili od nekog drugog materijala, kontejnere, i u njih grupišite hranu koju koristite za soseve na primer, hranu za doručak - ovsene kaše, pahuljice i muslije, sastojke za pravljenje slatkiša, ili hranu u konzervama (tunjevinu, kukuruz i sl.). Ukoliko su u njima sastojci koji mogu da se prospu, koristite poklopce, dok druge radi lakšeg pristupa držite otvorenim. Budite organizovani do kraja i sve poklopce kontejnera držite na jednom mestu. Isti princip primenite i na poklopce za tiganje i šerpe.

Korak broj šest - iskoristite sav vertikalni prostor koji vam je na raspolaganju. Ispod gornjih kabineta zakačite kuke na kojima vam mogu visiti šolje, ili rafove i postolja za čaše za vino. Možete takođe zakačiti kuke i sa unutrašnje strane vrata kuhinjskih elemenata, i na njih zakačiti na primer rukavice koje koristite za vađenje vrućeg pleha, kecelju, ili šta god imate a da je pogodno da visi. Korak broj sedam vam sugeriše da koristite rotirajuća postolja - u frižideru, ili za upotrebu začina, ulja i sirćeta. Pod rednim brojem osam je ideja o upotrebi delilaca fioka, što će vam omogućiti lakše lociranje ključa za otvaranje boca recimo, dok je pod brojem devet sugestija da menije lokalnih restorana, kupone za supermarkete, recepte i sve druge papiriće, najsvrsishodnije razvrstati pomoću magnetnog pomagala u vidu kutije, koju zakačite sa strane frižidera. I kad smo kod frižidera - korak broj deset - ne držite u frižideru hranu koju znate da jesti nećete. 

Kuhinja po meri, organizovana ovako, olakšaće  vam život i rešiti vas stresa onda kada vam je mir i najpotrebniji - dok pripremate hranu za svoju porodicu.

 

Autor: Ivan Boreli

Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju poboljšanja korisničkog iskustva. Svi kolačići su u saglasnosti sa Evropskom zakonskom regulativom. Prihvatite kolačiće sa ovog sajta. KLIKNITE OVDE